عسل و شکر هر دو کربوهیدرات هایی هستند که از گلوکز و فروکتوز تشکیل شدهاند. گاهی افراد، عسل را به جای شکر، برای شیرین کردن استفاده می کنند چرا که عسل، به عنوان گزینه سالمتر، مشهور است.
توی این مقاله در مورد "مقایسه عسل با شکر" حرف میزنیم و متوجه میشید که "کدوم مورد برای شیرین کردن سالمتر است؟"؛ شما برای شیرین کردن چای از عسل استفاده می کنید یا شکر؟ اگرچه هر دوی این ها، نوشیدنی شما را شیرین می کنند، اما ارزش غذایی شان با هم متفاوت است. عسل و شکر کربوهیدرات هایی هستند که ترکیب اصلی سازنده هر دوی آنها گلوکز و فروکتوز می باشد که مصرف بیش از حد هر دوی آن ها باعث اضافه وزن می شود. شهرت عسل به عنوان گزینه سالم تر، بی اساس نیست ولی باید در مصرف آن، مواردی را مدنظر داشته باشید تا از بروز آسیب های ناخواسته به سلامتی خود، جلوگیری کنید.
کدام شیرین کننده سالم تر است؟ در ادامه آنچه که باید بدانید آورده شده است:
خواص عسل به طور کلی چیست؟
زنبور ها برای تولید عسل از شهد گل هایی که جمع آوری کرده اند استفاده می کنند. این ماده غلیظ، معمولا به صورت مایع بوده و رنگش از زرد کم رنگ تا قهوه ای تیره متغیر است. عسل، اصولا از آب و دو نوع قند به نام های فروکتوز و گلوکز تشکیل شده است. همچنین دارای مقادیر کمی از ترکیبات زیر می باشد:
- آنزیم ها
- آمینو اسیدها
- ویتامین بی
- ویتامین سی
- مواد معدنی
- آنتی اکسیدان ها
بسیاری از آنتی اکسیدان هایی که در عسل یافت می شوند در دسته فلاوونوئیدها قرار دارند. فلاوونوئیدها دارای خواص ضد التهابی بوده که برای سلامتی، فواید بسیاری دارند. نکته بسیار مهم در مصرف عسل این است که، بایستی حتما توجه کنید که عسل مورد نظر شما، عسل گرماندیده باشد، زیرا اگر به عسل، گرما یا حرارت داده شود، تمام ترکیبات و موادی که در بالا به آن اشاره شد، از بین خواهند رفت.
فواید عسل گرما ندیده؟ آیا عسل جایگزین مناسبی برای شکر می باشد؟
- با مقدار کمتری از عسل گرما ندیده می توانید شیرینی مناسبی را تجربه کنید.
- دارای مقادیر قابل توجهی از ویتامین ها و مواد معدنی می باشد.
- عسل گرماندیده در کاهش علائم آلرژی موثر است.
- به دلیل خواص ضد میکروبی که دارد در از بین بردن میکروب ها موثر است.
- اگر به صورت موضعی استفاده شود، در بهبود زخم ها و سوختگی های ملایم موثر است.
- برای تسکین سرفه و گلودرد قابل استفاده است.
- مقدار فروکتوز موجود در عسل بیشتر از گلوکز آن است. فروکتوز نسبت به گلوکز شیرین تر است به همین دلیل است که با استفاده از مقدار کمتری از عسل در خوراکی ها یا نوشیدنی ها، می توانید شیرینی مناسبی را تجربه کنید.
جایگزین کردن شکر با عسل در دستورات غذایی
آیا جایگزین کردن شکر با عسل در دستورات غذایی میتواند به زندگی سالم تر کمک کند، مقایسه عسل و شکر از لحاظ ساختار شیمیایی، گوارش، شاخص گلایسمیک، ارزش غذایی، نکات ایمنی و توصیههای مصرف را در این مقاله بررسی می کنیم. توی این مقاله در مورد "جایگزین کردن شکر با عسل در دستورات غذایی و همینطور توصیه های مصرف" صحبت میکنیم؛ عسل و شکر هر دو کربوهیدرات و شیرین کننده با کالری متراکم هستند. در این مقاله به تفاوت ها و شباهت های بین عسل و شکر پرداخته شده و سوالات رایجی همچون این موارد پاسخ داده می شوند:"آیا عسل از شکر بهتر است؟" و " توصیه های آشپزی برای جایگزین کردن شکر با عسل در دستورات غذایی چیست؟"
ساختار و مقایسه ارزش غذایی عسل و شکر
عسل و شکر هر دو از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده اند. در شکر، گلوکز و فروکتوز به هم متصل و ساکاروز را تشکیل می دهند؛ شکر از چغندر قند و یا نیشکر بدست میاید. در عسل، فروکتوز و گلوکز اساسا مستقل از هم هستند. بعلاوه حدود 25 اولیگوساکارید مختلف در ساختار عسل شناسایی شده است.
مقایسه شکر و عسل از نظر گوارش
تفاوت بین گوارش عسل گرما ندیده و شکر از ترکیبات آنزیم های هر کدام از آن ها ناشی می شود. ساکاروز (شکر) بدون هیچ نوع هضمی و به علت ترکیب دی ساکاریدی که دارد (شکر از دو مونوساکارید تشکیل شده) از معده عبور می کند. به عبارت دیگر آنزیم های معده نمی توانند ساختار گلوکز-فروکتوز شکر را بشکنند. در ادامه کبد برای تبدیل مولکول ها به گلوکز از چند آنزیم استفاده می کند. گلوکز برای استفاده های بیشتر وارد جریان خون می شود. اما گوارش عسل گرما ندیده متفاوت است چراکه آنزیم هایی توسط زنبورها به شهد اضافه شده که ساکاروز را به دو قند ساده، فروکتوز و گلوکز، تبدیل می کند. این قندها مستقیما توسط بدن جذب شده و هضم آن ها ساده تر است.
مقایسه شاخص گلایسمیک شکر و عسل گرما ندیده
بدن، اغلب کربوهیدرات های موجود در غذاهای مصرفی را تجزیه کرده و آن را به نوعی قند بنام گلوکز تبدیل می کند. گلوکز از طریق جریان خون به سلول ها می رسد. بعد از مصرف غذا، سرعت رسیدن گلوکز ناشی از آن، به جریان خون می تواند سریع، آهسته و یا مابین آنها باشد. این به نوع کربوهیدرات و غذایی که حاوی آن است بستگی دارد. شاخص گلایسمیک راهی برای اندازه گیری سرعت این فرآیند و نحوه اثرگذاری غذای مصرفی بر سطح گلوکز خون است. غذاهایی که شاخص گلایسمی بالاتری دارند قند خون را سریع تر از غذاهای با شاخص گلایسمیک پایین تر افزایش می دهند. شاخص گلایسمیک (GI)، اندازه گیری نحوه تاثیر کربوهیدرات ها بر گلوکز خون است. کربوهیدرات هایی که شاخص گلایسمیک پایینی دارند افزایش کمی در گلوکز خون ایجاد می کنند در حالیکه که کربوهیدرات های با شاخص گلایسمیک بالا گلوکز خون را به سطح بالایی می رسانند.
میانگین شاخص گلایسمیک عسل گرما ندیده 5± 55 و در مقابل این کمیت برای شکر 5± 68 می باشد. بنابراین شاخص گلایسمیک عسل گرما ندیده پایین تر از شکر است. تحقیقات نشان می دهند که غذاهایی با شاخص گلایسمیک پایین (ایجاد کمی افزایش در گلوکز خون) ریسک بیماری قلبی کرونری و دیابت نوع دو را کاهش می دهند.
مصرف عسل برای نوزادان
عسل برای نوزادان زیر یک سال توصیه نمی شود. نوزادان در مقابل بیماری "بوتولیسم نوزادان" که در نتیجه باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم موجود در غذاهای طبیعی با منشا حیوانی ایجاد می شود، آسیب پذیر هستند. خارج کردن این باکتری از عسل کار دشواری است. مصرف این هاگ های باکتریایی در بچه ها و بزرگسالان خطری ندارد. این در حالی است که، مجرای گوارشی کودکان کمتر از 12 ماه، به حد کافی رشد نکرده تا توانایی مقابله با مواد سمی ناشی از این باکتری را داشته باشد. علائم بوتولیسم نوزادان عبارتند از: یبوست، گریه، ضعف ماهیچه ای عمومی. کودکانی که این علائم را دارند باید فورا رسیدگی پزشکی شوند.
ترکیبات موجود در عسل گرما ندیده
آنتی اکسیدان چیست؟
آنتی اکسیدان ماده ای شیمیایی است که از اکسیداسیون سایر مواد شیمیایی جلوگیری می کند. در سیستم های بیولوژیکی، فرآیندهای طبیعی اکسیداسیون به تولید رادیکال های آزاد بشدت واکنش گر، منجر می شود که می توانند با سایر مولکول ها سریعا واکنش داده و به آن ها آسیب زنند. اما حضور ترکیباتی که براحتی اکسید می شوند (آنتی اکسیدان ها) در سیستم بدن می توانند رادیکال های آزاد را قبل از این که به مولکول های ضروری آسیب بزنند از بدن پاک کنند. آنتی اکسیدان ها در سبزیجات، میوه ها، و گیاهان یافت می شود.
آنزیم چیست؟
آنزیم، ترکیبی است که سرعت فرآیند شیمیایی در بدن را افزایش می دهد. تقریبا تمام آنزیم ها پروتئینی هستند.
فلاوونوئید چیست؟
فلاوونوئیدها، رنگدانه هایی هستند که در بسیاری از گیاهان یافت می شوند. دپارتمان کشاورزی ایالات متحده (USDA) فلاوونوئیدها را گروه بزرگی از مواد شیمیایی غیر مغذی بنام فیتوکمیکال ها در گیاهان تعریف می کند که فعالیت های زیستی مرتبط با سلامتی فرد دارند. برخی از فلاوونوئیدها عبارتند از بتا-کاروتن (در سبزیجات سبز برگ و نارنجی یافت می شود)، ایزوفلاوون ها (در سویا یافت می شود)، آنتوسیانین ها (در توت ها و سایر میوه ها و سبزیجات قرمز، صورتی، آبی، و بنفش یافت می شود)، کوئرستین (در شراب قرمز، چای، سبزیجات سبز، و مرکبات یافت می شود).
فروکتوز چیست؟
قند ساده ای (مونوساکارید) که در عسل، بسیاری از میوه ها، و برخی سبزیجات یافت می شود. فروکتوز متصل به گلوکز، ساختار شکر یا ساکروز را تشکیل می دهد.
گلوکز چیست؟
بدن غذای مصرفی را به قندی بنام گلوکز تبدیل می کند. گلوکز سوخت سلول ها را فراهم می نماید. گلوکز از طریق جریان خون به سلول ها منتقل می شود. هورمون انسولین به گلوکز کمک می کند تا به سلول ها رسیده و برای تولید انرژی مصرف شود.
اولیگوساکاریدها چیستند؟
کربوهیدرات هایی که دارای چند واحد مونوساکاریدی متصل بهم می باشند.
ساکاروز چیست؟
ساکاروز یک دی ساکارید می باشد. به این معنی که از دو مولکول، یک گلوکز و یک فروکتوز، متصل به هم تشکیل شده است. همچنین نوع رایجی از قندهاست که در عصاره بسیاری از گیاهان همچون نیشکر، ریشه چغندر، ذرت خوشه ای، افرا قندی، و غیره یافت می شود.
حقایق جالب درباره عسل
- در حال حاضر تولید سالانه عسل در جهان حدود 1.2 میلیون تن است که کمتر از یک درصد کل شکر تولیدی می باشد.
- در ایالات متحده، کانادا، و استرالیا، سرانه مصرف عسل بین 1.3 تا 1.8 پوند/سال می باشد.
- اساسا 82 درصد عسل کربوهیدرات است که 38.2 درصد آن فروکتوز و 31 درصد آن گلوکز می باشد و 17 درصد آن نیز از آب تشکیل شده است.
- عسل دارای مقادیر کمی از ویتامین های ب همچون ریبوفلاوین، نیاسین، فولیک اسید، پانتوتنیک اسید، ویتامین B6 و ویتامین ث است. همچنین حاوی آنتی اکسیدان هایی همچون فلاوونوئیدها می باشد که دارای اثرات ضد التهابی هستند. شکر فاقد این ویژگی ها است.
جنبه های منفی عسل در برابر شکر
- مقدار کالری در هر وعده عسل نسبت به ساکاروز (شکر) اندکی بالاتر است.
- کودکان زیر دو سال، نبایستی عسل استفاده کنند.
شکر چیست؟
شکر از ترکیب گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است که با اتصال به هم، ساکاروز را تشکیل می دهند. شکر، هیچ ویتامین یا ماده مغذی نداشته و کربوهیدراتی با کالری متراکم است که از گیاهان چغندر قند و نیشکر بدست می آید. برای بدست آمدن دانه های شکر تصفیه شده ای که ما غالبا مصرف می کنیم، لازم است تا این گیاهان تحت فرآوری چند مرحله ای قرار گیرند. از بین انواع زیاد شکر، شکر سفید، قهوه ای و خام، رایج ترین انواع مورد استفاده هستند. شکر قهوه ای ترکیبی از شکر سفید و شیره قند (ملاس) است و ممکن است حاوی مقدار کمی مواد مغذی باشد. شکر خام نسبت به شکر سفید تحت فرآوری کمتری قرار می گیرد. رنگ آن قهوه ای روشن و کریستال های آن بزرگتر است. ارزش غذایی شکر خام با شکر سفید فرقی نمی کند.
فواید شکر چیست؟
- شکر ماده ای با منشا طبیعی است.
- کالری هر وعده شکر از عسل کمتر است.
- ماندگاری طولانی دارد.
- بعنوان یک کربوهیدرات، شکر منبعی از سوخت سریع است. مغز برای عملکرد خود روزانه به 130 گرم کربوهیدرات نیاز دارد. شکر به عنوان ماده ای با منشا طبیعی، کالری پایینی داشته و هر قاشق چای خوری آن حاوی 16 کالری می باشد.
- شکر سفید ماندگاری طولانی دارد و استفاده از آن در پخت و پز آسان است. شکر معمولا قیمت پایینی داشته و به راحتی قابل دسترس است.
مضرات شکر
- خطر ابتلا به برخی بیماری ها را بالا می برد.
- در افزایش وزن موثر است.
- مصرف مقادیر زیاد آن می تواند باعث افزایش و افت سریع سطح انرژی شود.
- مصرف زیاد شکر، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. شکر، یکی از ترکیبات رایج در بسیاری از غذاهای فرآوری شده است، بنابراین ممکن است بیشتر از اینکه متوجه شوید، آن را مصرف کنید. این امر به افزایش وزن و چاقی منجر می شود.
- از آنجا که شکر باعث افزایش قند خون می شود، افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید در مصرف شکر محتاط باشند. مصرف بیشتر از نیاز بدن، باعث افزایش سریع سطح انرژی و سپس افت ناگهانی آن می شود.
چگونه مصرف شیرین کننده ها را کاهش دهیم
بسیاری از مردم از روی عادت شکر و عسل مصرف می کنند و به مزه آن در نوشیدنی ها و غذاها عادت کرده و با کنار گذاشتن آن، دلتنگ طعم شیرینش می شوند. بجای حذف کامل این دو شیرین کننده، کاهش مصرف آن ها می تواند مفید باشد. با استناد به پژوهش های علمی و مطالعات صورت گرفته، عسل گرما ندیده حاوی آنزیم ها، آنتی اکسیدان ها و ترکیباتی بسیار مغذی و مفید است که می تواند در بروز، پیشگیری، عود کردن و حتی درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار بگیرد. مهم ترین نکته این است باید توجه داشته باشید تمامی موارد ذکر شده، مربوط به عسل گرماندیده است به این مفهوم که اگر عسل مورد استفاده، گرما دیده و پاستوریزه باشد، هیچ کدام از این تاثیرات را نخواهد داشت.
از آنجا که بسیاری از افراد تمایل دارند از عسل برای شیرین کردن انواع دم نوش ها، قهوه، چای و سایر نوشیدنی های گرم استفاده کنند، بایستی در نظر داشته باشید که برای اضافه کردن عسل به آن ها، دمای نوشیدنی شما بایستی زیر 30 درجه باشد
انتخاب عسل خوب
با توجه به این مطالب، اگر می خواهید از تمامی فواید سلامتی عسل بهره مند شوید، می بایست عسل گرما ندیده (سرد و خام) را انتخاب کنید. اگر برچسب روی عسل حاوی عبارت "گرما ندیده" نباشد، احتمال بسیار بالایی وجود دارد که عسل، فراوری شده، پاستوریزه و یا گرمادیده باشد. بر روی بسیاری از انواع عسل های پاستوریزه عبارت "عسل خالص" درج شده است که این کلمات نیز دلیلی بر خام و گرما ندیده بودن بودن عسل نیست. حتی محصولاتی که بعنوان "عسل ارگانیک" بفروش می رسند نیز ممکن است خام و بکر نباشند چرا که بعضی تولیدکنندگان عسل ارگانیک، آن را پاستوریزه می کنند. عسل هایی که به عنوان عسل تک گیاه، مانند "عسل آویشن"، "عسل گشنیز" و ... به فروش می رسند نیز، الزاما خام، فراوری نشده و حرارت ندیده نیستند. پس مهمترین عبارتی که باید روی بسته بندی محصول به دنبال آن باشید، عبارت "عسل گرماندیده" یا "عسل سرد" است. برخی محصولات عسل فرآوری شده حاوی شربت ذرت، فروکتوز بالا یا سایر مواد افزودنی هستند. برای اطمینان از خام بودن عسل حتما برچسب روی محصول را مطالعه نمایید.
محتوای فنلی در عسل های مختلف می تواند بسیار متفاوت باشد. بهترین عسل ها دارای محتوای گیاهی بالایی از گرده های جمع آوری شده توسط زنبورهای تولید کننده عسل هستند. این ترکیبات به طور قابل توجهی به ایجاد خواص آنتی اکسیدانی و شیمیایی در عسل کمک می کنند، اما به تنهایی، دلیل وجود آنها نیستند. پاستورزه کردن، فیلتراسیون و حرارت دادن عسل می تواند باعث از بین رفتن این خواص عسل شود. بنابراین برای حفظ و بهبود سلامتی و نیز افزایش سطح ایمنی بدن، توصیه می شود عسل گرما ندیده مصرف کنید.
برای آشنایی با "روش های درمان سرطان با عسل گرما ندیده" میتوانید، از بخش مقالات علمی عسل مجله سین سا ژاو استفاده کنید.
عسل گرما ندیده را از کجا تهیه کنیم
برای یافتن عسل گرما ندیده، بدنبال محصولاتی باشید که روی برچسب آن ها، کلمه "گرما ندیده" نوشته شده باشد. محصولاتی که عبارات "ارگانیک" یا " خالص" بر آنها درج شده لزوما گرما ندیده نیستند. ظاهر عسل نیز می تواند در تشخیص خام بودن عسل کمک کند. عسل رایج ظاهری بسیار شفاف و بدون زائده دارد. این در حالیست که عسل گرما ندیده دارای رنگ ترکیبی و ظاهری کدر یا کرمی می باشد. عسل گرما ندیده، سریع تر از عسل رایج کریستالیزه (رس بسته، شکرک زدن عسل) می شود.
ممکن است با اصطلاحات "عسل خام" یا "عسل گرما ندیده" یا "عسل سرد" یا "عسل حرارت ندیده" برخورد کرده باشید، سین سا ژاو ارائه دهنده عسل گرما ندیده می باشد که به نام عسل سرد نیز شناخته می شود.
قیمت عسل گرما ندیده (خام و سرد)
عسل گرما ندیده معمولاً قیمت بیشتری نسبت به عسل رایج دارد، زیرا فرآیند تولید آن، زمان و انرژی کمتری مصرف میکند و حاوی مواد مغذی بیشتری است. همچنین عسل خام و سرد ژاو فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارد و میتواند به عنوان یک منبع انرژی طبیعی و ضدعفونی کننده موضعی مورد استفاده قرار گیرد.
عسل گرماندیده سینسا ژاو چیست؟
عسل گرما ندیده و خام ژاو نوعی عسل با فرمولاسیون ویژه است که به منظور حفظ خواص درمانی آن، در معرض حرارت و گرما قرار نگرفته است. شما برای تهیه و خرید عسل سرد ژاو، مناسب برای بیماران مبتلا به سرطان می توانید از بخش خرید محصولات عسل سایت ما دیدن کنید و یا برای دریافت مشاوره رایگان پیش از خرید عسل با همکاران ما در ارتباط باشید.